Ετικέτες

,

«Ονομάζομαι Παρασκευάς Αγκούτογλου του Μιχαήλ και είμαι γεννημένος σε κάποιο ασήμαντο χωριό της Αγίας Καππαδοκίας το 1910. Η ιδιαίτερη πατρίδα μου ήταν το Ενεχίλ, όπου μάς εξεδίωξαν σύμφωνα με τους όρους της επαίσχυντης Συμφωνίας της Λωζάνης.

«Έζησα τα παιδικά μου χρόνια σαν πρόσφυγας, τα οποία ήταν γεμάτα στερήσεις, ταλαιπωρίες και βάσανα, που περίσσευαν. Η ζωή μου, όπως και των άλλων προσφύγων σημαδεύτηκε με μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Πολλά από τα γεγονότα αυτά επηρέασαν όλη την ανθρωπότητα, όπως επίσης και την πατρίδα μας. Τα σημαντικότερα από αυτά ήταν ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Μικρασιατική Καταστροφή, ο Ξεριζωμός, τα διάφορα κινήματα, οι στάσεις και οι επαναστάσεις, ο καταστροφικός Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο χωρισμός του Πλανήτη, οι Βασιλείες, οι Χούντες και οι Δημοκρατίες.

«Ζώντας όλα αυτά τα γεγονότα και διαβάζοντας την αθέατη πλευρά των γεγονότων θα μπορούσα να επισημάνω και να υποδείξω στους νεώτερους τη θλιβερή για όλους τους Έλληνες ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

«Το μήνυμα και το συμπέρασμα της Μικρασιατικής Καταστροφής δεν ήταν αυτό που είδαν και αντιλήφθηκαν οι περισσότεροι.

«Δεν ήταν βαριά ‘ΗΤΤΑ’, που υπέστη ο Ελληνικός Στρατός, ή ακόμα ο ξεριζωμός και η γενοκτονία, που ακολούθησε, ή ακόμα αν θέλετε ο διωγμός και η προσφυγιά. Το συμπέρασμα είναι ένα και μοναδικό:

«Η οριστική απώλεια των πατρίδων ΜΑΣ, της Μικράς Ασίας.

«Οι Τούρκοι, φανερά βοηθούμενοι από τους άσπονδους ‘φίλους’ και δήθεν συμμάχους μας, έκαναν πράξη ό,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν μόνοι τους εκατοντάδες χρόνια. Δηλαδή την απομάκρυνση των ελληνικών πληθυσμών από τις πανάρχαιες πατρίδες της Μικράς Ασίας.

«Αυτή καθ’αυτή η Μικρασιατική Καταστροφή είναι ίσως η μεγαλύτερη ήττα, που γνώρισε στους αιώνες η πατρίδα μας.

«Γι’αυτό κάνω έκκληση σε όλους τους Έλληνες και στους εσαεί Ελληνίζοντες και ιδιαίτερα σ’αυτούς, που έχουν Μικρασιατικές ρίζες και καταβολές, να μεταφέρουν και να πληροφορήσουν τις επόμενες γενιές την Αλήθεια, η οποία είναι ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ: Να μην ξεχάσουν ποτέ τις κλεμμένες και αρπαγμένες πατρίδες της Μικράς Ασίας και να μεταφέρουν, από στόμα σε στόμα, ζωντανά τα γεγονότα, για να είναι πάντα επίκαιρα!!!

«ΕΜΠΡΟΣ, λοιπόν, εσείς οι νέοι να γίνετε κήρυκες και πληροφορητές της ένδοξης ιστορίας των προγόνων της Μικράς Ασίας.

«Και μην ξεχνάτε ποτέ, ότι η ιστορία δεν επανορθώνει καταστροφές, βοηθά όμως στην αποφυγή νέων με τη γνώση των σφαλμάτων, που οδήγησαν στις πρώτες …».

                                                     Ανάβυσσος, 14 Σεπτεμβρίου 1984

                                               Αφηγητής: Παρασκευάς Μ. Αγκούτογλου

 

Ο Παρασκευάς Αγκούτογλου πέθανε στις 4 Σεπτεμβρίου 1992.

                                                            Αφιερωμένο στη μνήμη του

                                                                 Μάκης Αγκούτογλου

Ευχαριστούμε τον κ. Μ. Αγκούτογλου, διευθύνοντος το Μουσείο Προβολής Μικρασιατικού Πολιτισμού Αναβύσσου, για την παραχώρηση προς δημοσίευση του παραπάνω αξιοπρόσεκτου κειμένου.

Advertisements