Ετικέτες

«Ένας κλέφτης χωρίς …. κανόνες»

Κατοχή 1944

Οι Αναβυσσιώτες αναστενάζουν κάτω από την «Μπότα» των κατοχικών στρατευμάτων του Χίτλερ και του Μουσολίνι.

Η ανεπάρκεια προϊόντων στην αγορά κάνει δύσκολη τη ζωή όλων. Ευτυχώς, που οι κάτοικοι της Αναβύσσου ασχολούνται με τη Γεωργία και λίγο πολύ έχουν εξασφαλίσει τις περιορισμένες καθημερινές ανάγκες της οικογένειας. Τα λιγοστά καταστήματα της εποχής εκείνης έχουν κατεβάσει τα ρολά τους και οι ιδιοκτήτες θα μείνουν ξάγρυπνοι μέσα ή δίπλα σ’αυτά.

Οι εξ «ανάγκης λωποδύτες» είχαν βάλει στο μάτι από καιρό το μπακάλικο του Κυριάκου Παπαδόπουλου, με σκοπό να ικανοποιήσουν το στομάχι τους παρά να κάνουν την μπάζα τους.

Ήταν γνωστός στο Αναβυσσιώτικο καταναλωτικό κοινό ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, σαν εξαιρετικός έμπορος και μπακάλης περιωπής. Κουβαλούσε μέσα του καταβολές και αρχές Καραμανλίδικης εμπορικής συμπεριφοράς. Είχε μάθει την τέχνη του εμπόρου στην μακρινή Καππαδοκία. Η ιδιαιτέρα πατρίδα ήταν η Αραβυσσός, όπου ανδρώθηκε εμπορικά κουβαλώντας «το κάτι άλλο» των παραδοσιακών εμπόρων της Καππαδοκίας.

Εκείνο το βράδυ «λαγοκοιμόταν» στο διπλανό χώρο του καταστήματος και, χωρίς να πάρει καν είδηση, μπήκε κάποιος αθόρυβα, άρπαξε 3-4 ματσούκια σαλάμι αέρος, που κρέμονταν από τον γάντζο, και στη συνέχεια πήρε πάνω από τον πάγκο ένα μεγάλο κομμάτι παστουρμά. Την άλλη μέρα, όταν αντελήφθησαν, ότι έλειπαν τα συγκεκριμένα προϊόντα, έγινε αμέσως οικογενειακή σύσκεψη και ακολούθησαν διάφορες σκέψεις και συμπεράσματα.

«Δεν με στεναχωρεί η αξία των κλεμμένων ούτε η απουσία των συγκεκριμένων προϊόντων από τη βιτρίνα μας. Εκείνο, που με προβληματίζει και είμαι πολύ στενοχωρημένος, είναι εάν ο δράστης γνωρίζει πώς κόβεται ο παστουρμάς».

Πριν τελειώσει την τελευταία λέξη, ο γιος του Γιάννης, του απαντά, ότι εκείνο, που θα πρέπει να κάνουμε, είναι να βρούμε τον ή τους κλέφτες και όχι εάν και κατά πόσο θα γνωρίζει ο κλέφτης να κόβει τον παστουρμά.

«Άκουσε παιδί μου. Ο καλός και εύγεστος παστουρμάς πωλείται και τρώγεται ψιλοκομμένος».

Κανείς μα κανείς Μικρασιάτης ή Αρμένιος έμπορος δεν θα μιλούσε ποτέ για τα κλεμμένα …

Βλέπετε, τον Κυριάκο Παπαδόπουλο τον ενδιέφερε η παρουσία, η εμφάνιση και η πώληση του παστουρμά.

Τα υπόλοιπα ήταν στα παιχνίδια του εμπορίου, τα οποία λένε, κέρδη και ζημίες!!! Τυχερός ο κλέφτης, έπεσε σε ανθρώπους, που γνώριζαν από κανόνες εμπορίου!!!

Πληροφορίες και στοιχεία αντλήσαμε από την κιβωτό των αναμνήσεων. Αφιερωμένο στους εμπόρους της εποχής εκείνης …

                                                                  Μάκης Αγκούτογλου

Ευχαριστούμε τον κ. Μ. Αγκούτογλου, διευθύνοντος το Μουσείο Προβολής Μικρασιατικού Πολιτισμού Αναβύσσου, για την παραχώρηση προς δημοσίευση του παραπάνω αξιοπρόσεκτου κειμένου.

Advertisements