Ετικέτες

,

Την ευκαιρία να εξερευνήσουν το κοσμοπολίτικο παρελθόν της Πριγκήπου έχουν οι επισκέπτες του νησιού, χάρη στην έκθεση «Ακόμα θυμάμαι» που επιμελήθηκε ο κ. Ακύλας Μήλλας και φιλοξενείται στον ανοιχτό εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Πριγκηποννήσων (Çınar Meydanı).

Τα εγκαίνια της έκθεσης έλαβαν χώρα το Σάββατο, 29 Ιουνίου 2013, με την παρουσία πλήθους κόσμου από την Ομογένεια και την τοπική κοινωνία. Κατά τη διάρκεια της τελετής, τον λόγο πήραν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Πριγκηποννήσων κ. Halim Bulutoğlu και ο δήμαρχος Πριγκηποννήσων κ. Mustafa Farsakoğlu, οι οποίοι εξήραν το έργο του κ. Μήλλα για τη διάσωση της μνήμης της Πριγκήπου. Στη συνέχεια, ο επιμελητής της έκθεσης κ. Μήλλας χαιρέτησε το κοινό με μια συγκινητική ομιλία γεμάτη αναφορές στο προσωπικό του παρελθόν και το δέσιμό του με την παλιά Πρίγκηπο. Το παρών στα εγκαίνια της έκθεσης έδωσαν μεταξύ άλλων ο ιστορικός διευθυντής του Ζωγραφείου κ. Δημήτρης Φραγκόπουλος, το μέλος του Δ.Σ. του ΣΥΡΚΙ κ. Μανόλης Μηνάογλου, ο δημοτικός σύμβουλος Πριγκηποννήσων και συγγραφέας κ. Rafi Hermon Araks και ο αρχιτέκτονας και συγγραφέας κ. Hasan Kuruyazıcı.

Η έκθεση ταξιδεύει τον επισκέπτη στο παρελθόν της Πριγκήπου ανά τους αιώνες, με αναφορές στην αρχαιότητα, τη δόξα της βυζαντινής περιόδου και τις πρόσφατες μνήμες ενός νησιού όπου η ρωμαίικη κοινότητα έσφυζε από ζωή. Τα παλιά ονόματα των οδών ακούγονται ξανά και η ζωή επιστρέφει στα μεγαλοπρεπή αρχοντικά, τα μοναστήρια και το επιβλητικό Ορφανοτροφείο, χάρη στο πλούσιο φωτογραφικό αρχείο του κ. Μήλλα. Όπου δεν σώθηκαν φωτογραφίες, τα ζωγραφισμένα από μνήμης σχέδια του επιμελητή αναπληρώνουν το κενό.

Ο κ. Ακύλας Μήλλας γεννήθηκε στην Πόλη το 1934, όπου μετά τις γυμνασιακές του σπουδές στο Ζωγράφειο Λύκειο συνέχισε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. Μελετητής της ιστορίας του Μεσαιωνικού Ελληνισμού, έχει συγγράψει μια τριλογία για τα Πριγκηπόννησα, καθώς και βιβλία για την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία. Η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τον κ. Μήλλα για τη γενικότερη πνευματική του προσφορά με χαλκούν μετάλλιο το Δεκέμβριο του 1998.

Η έκθεση «Ακόμα θυμάμαι» θα διαρκέσει ένα έτος, έως τον Ιούνιο του 2014 και παραμένει ανοιχτή στο κοινό κάθε μέρα, με ελεύθερη είσοδο. Ο οδηγός της έκθεσης έχει εκδοθεί από το Μουσείο Πριγκηποννήσων και περιλαμβάνει το σύνολο των σχεδίων και φωτογραφιών, με συνοδευτικά κείμενα στα τουρκικά και τα αγγλικά.

 ΠΗΓΗhttp://www.rumvader.org