Ετικέτες

,

Ο Ερντογάν χέρι-χέρι με τον βασιλιά της Σαουδικής  Αραβίας, τότε που ήταν όλα μέλι γάλα.  Τώρα ο Ερντογάν εκτοξεύει ύβρεις κατά πάντων!

Ο Ερντογάν χέρι-χέρι με τον βασιλιά της Σαουδικής
Αραβίας, τότε που ήταν όλα μέλι γάλα.
Τώρα ο Ερντογάν εκτοξεύει ύβρεις κατά πάντων!

Του Σάββα Καλεντερίδη
Στο άρθρο μας της προηγούμενης Κυριακής αναφερθήκαμε στην κατάρρευση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σε όλα τα μέτωπα, με εξαίρεση αυτό της Ελλάδας (!),σημειώνοντας ότι ο εμπνευστής του νεοοθωμανικού δόγματος του στρατηγικού βάθους και των μηδενικών προβλημάτων, Αχμέτ Νταβούτογλου, βρίσκεται ήδη στο μάτι του κυκλώνα, ενώ σοβαρό είναι και το πλήγμα που έχει δεχτεί η εικόνα του Ερντογάν, σε εσωτερικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Αν και καλύψαμε το θέμα στο προηγούμενο άρθρο μας, είμαστε υποχρεωμένοι να αναφερθούμε και πάλι σ’ αυτό, αφού οι εξελίξεις στο μέτωπο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής είναι και πολλές και εξαιρετικά σημαντικής βαρύτητας.

Τη φορά αυτή πρωταγωνιστής δεν είναι ο Νταβούτογλου, αλλά ο ίδιος ο Ερντογάν,ο οποίος με τις δηλώσεις και τις αναφορές του, πέραν του ότι έχει αφήσει στην κυριολεξία άναυδη τη διεθνή κοινότητα και τους (ψυχ)αναλυτές, έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό αν ο έκδηλος εκνευρισμός του, που έχει φθάσει στα όρια της ακαταληψίας, οφείλεται στην κρισιμότητα της κατάστασης που επικρατεί σχεδόν σε όλα τα μέτωπα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής ή στο γεγονός ότι λόγω των εξελίξεων στην Αίγυπτο βλέπει να κινδυνεύει το «όραμά» του για τη δημιουργία του νέου παγκόσμιου ισλαμικού Χαλιφάτου, οπότε οι κινήσεις και οι δηλώσεις του καθορίζονται από το Κοράνι και από τις ‘επουράνιες’ ισλαμιστικές του ιδεοληψίες και όχι από την επίγεια ανθρώπινη λογική!

Να κάνουμε ορισμένες μόνον αναφορές σε χαρακτηριστικές δηλώσεις που έκανε ο Ερντογάν αυτήν την εβδομάδα, για να αξιολογήσουν και οι ίδιοι οι αναγνώστες μας την όλη κατάσταση, που εκ των πραγμάτων αφορά και την Ελλάδα, λόγω της ιδιαιτερότητας των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της συνεχιζόμενης επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, όπως αποδείχθηκε με ατράνταχτα στοιχεία από τη σύλληψη του Γερμανού κατασκόπου στη Χίο.
Να δούμε, λοιπόν, τις δηλώσεις του Ερντογάν:
Πρώτα τα έβαλε με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, τον οποίον μέχρι χθες στην κυριολεξία προσκυνούσαν και ο Ερντογάν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γκιούλ. Να σημειωθεί ότι σε επίσημη επίσκεψη του Σαουδάραβα βασιλιά στην Τουρκία, παραβιάστηκε το διπλωματικό πρωτόκολλο και αντί να τον δεχτούν στο Προεδρικό Μέγαρο, τον επισκέφθηκαν στο ξενοδοχείο που διέμενε, στην Κωνσταντινούπολη!!!
Όταν, λοιπόν, ο βασιλιάς Αμπντουλλάχ Ελ Σαούντ, στις 15 Αυγούστου δήλωσε ότι «υποστηρίζουμε την Αίγυπτο στην προσπάθεια που κάνει εναντίον της τρομοκρατίας και καλούμε όλους τους έντιμους Αιγυπτίους και όλους τους Άραβες να γίνουν μια γροθιά, ένα σώμα και μια ψυχή, απέναντι στις προσπάθειες που γίνονται για την αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου», δίνοντας ανοιχτή στήριξη στη νέα κυβέρνηση, ο Ερντογάν, σε ομιλία που έκανε στην Προύσσα στις 17 Αυγούστου, απάντησε ως εξής:
Αδέλφια μου, ενώπιόν σας απευθύνω έκκληση σε ολόκληρο τον κόσμο, στη Δύση, στον Κόλπο, στον ισλαμικό κόσμο… Τη στιγμή αυτή υπάρχουν κάποιοι που χαρακτηρίζουν τους ιερομάρτυρες της Αιγύπτου ως τρομοκράτες. Εγώ όμως τους λέω ότι εκεί ασκείται κρατική τρομοκρατία και ότι εκείνοι που χειροκροτούν την κρατική τρομοκρατία, κάποια στιγμή θα την υποστούν και οι ίδιοι», απειλώντας ανοικτά τον Σαουδάραβα βασιλιά!
Είπε και άλλα άκρως προσβλητικά ο Ερντογάν στην ομιλία του εκείνη, όπως για παράδειγμα ότι η Σαουδική Αραβία, που χρηματοδοτεί τη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου, «είναι διπρόσωπη, χειροκροτητής της τρομοκρατίας και στην ουσία συνένοχη στο έγκλημα».
Ακολούθησαν οι δηλώσεις του Ερντογάν στη σύσκεψη των προέδρων των Νομαρχιακών Οργανώσεων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, με την ευκαιρία της 12ης επετείου από την ίδρυση του κόμματος. Εκεί ο Ερντογάν, αφού είπε ότι “μπορεί το κόμμα μας να είναι δώδεκα χρονών, όμως αποτελεί τη συνέχεια μιας (θείας) αποστολής που συνεχίζεται επί χιλιετίες και φθάνει μέχρι τους Σελτζούκους και το 1071», δίνοντας υπερκοσμικό και θεόσταλτο χαρακτήρα στο κίνημα του οποίου προΐσταται, υπογράμμισε ότι «πίσω από το πραξικόπημα στην Αύγυπτο κρύβεται το Ισραήλ, έχουμε ντοκουμέντα που το αποδεικνύουν»!
Συνεχίζοντας δε, είπε ότι τα ντοκουμέντα είναι μια τηλεοπτική εκπομπή του 2011, στην οποία ένας Γάλλος διανοούμενος Εβραίος το θρήσκευμα δήλωνε την αντίθεσή του στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και στο ενδεχόμενο να αναλάβει την εξουσία στην Αίγυπτο μετά από τις εκλογές!
Το Ισραήλ, δείχνοντας μάλλον …κατανόηση στην άσχημη ψυχολογική κατάσταση του Ερντογάν, δήλωσε ότι μια τέτοια δήλωση είναι ανάξια απαντήσεως, η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι «δεν μπορεί να μας κάνει μαθήματα ένας πράκτορας της Δύσης», εννοώντας φυσικά τον μέχρι πρότινος εκλεκτό της Ουάσιγκτον Τούρκο πρωθυπουργό, ενώ οι ΗΠΑ με τον πιο επίσημο τρόπο καταδίκασαν έντονα τη δήλωση Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς την ως «επιθετική, αστήρικτη και λάθος κίνηση».
Υπάρχουν και άλλες δηλώσεις του ίδιου του Ερντογάν αλλά και στενών συνεργατών του, όπως για παράδειγμα αυτές που στρέφονται εναντίον όλων των αραβικών βασιλείων, δηλώσεις που εκτός της Σαουδικής Αραβίας και των αραβικών κρατών του Κόλπου, έχουν εξαγριώσει την Ιορδανία και το Μαρόκο, και δείχνουν ότι η ηγεσία της Τουρκίας διακατέχεται από έναν εκνευρισμό που δεν εξηγείται μόνο με όρους πολιτικής. Μάλλον είναι απαραίτητη η συνδρομή και της επιστήμης της ψυχιατρικής και της ψυχανάλυσης.
Όσοι ικανοί, πιάστε τα μολύβια και μάλιστα γρήγορα!!!
 
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «δημοκρατία«

ΑΠΟhttp://infognomonpolitics.blogspot.gr