Ετικέτες

, ,

Έδρα του η Άγκυρα – Στόχος η αλλαγή του Συντάγματος

GEZI

Το έμβλημα του νέου κόμματος Γκεζί
Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τα αιματηρά γεγονότα του πάρκου Γκεζί στη Κωνσταντινούπολη, ιδρύθηκε το πρώτο κόμμα των διαδηλωτών που είχαν ξεχυθεί τότε στους δρόμους της Τουρκίας. Το Κόμμα Γκεζί θα είναι γνωστό με τα αρχικά GZP.
Ο πρόεδρος του GZP, Ρεσίτ Τζεμ Κιοκσάλ κατέθεσε την σχετική αίτηση την 1η Οκτωβρίου στο υπουργείο Εσωτερικών και η άδεια λειτουργίας της παράταξης εκδόθηκε οκτώ ημέρες μετά. Το έμβλημα είναι ο κορμός ενός δέντρου που έχει σχήμα ανθρώπινου σώματος με ανοικτά χέρια που κρατούν μια μπάλα σε χρώμα πράσινο που γράφει Γκεζί.
Ως έδρα του κόμματος έχει δηλωθεί η Άγκυρα και όχι η Κωνσταντινούπολη, ενώ δεν είναι ακόμη γνωστός ο αριθμός των ιδρυτικών μελών του.
 
«Δεν γίνεται να αποκτήσουμε ένα δημοκρατικό σύνταγμα χωρίς να δώσουμε μάχη. Κανείς δεν θα έρθει να μας προσφέρει τα ανθρώπινα δικαιώματα ή το δίκαιο σύνταγμα που δικαιούμαστε, οπότε η είσοδος στη Βουλή είναι απαραίτητη προκειμένου να αλλάξει το τουρκικό σύνταγμα», αναγράφεται χαρακτηριστικά στην σελίδα του νεότευκτου κόμματος στο Facebook.
Τονίζεται επίσης ότι ο τίτλος του «προέδρου» για τον Κιοκσάλ είναι άτυπος, αφού η παράταξη δεν θα έχει τίτλους και οφίκια, αλλά ο εκάστοτε επικεφαλής, που θα αλλάζει περιοδικά, απλώς θα λειτουργεί ως ο εκπρόσωπος του GZP. Ο Κιοκσάλ είναι γνωστός κιθαρίστας στην Τουρκία και έχει συμμετάσχει σε αρκετά ροκ συγκροτήματα.
Τον Ιούνιο χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέλαβαν το πάρκο Γκεζί στην Πόλη για να εμποδίσουν την οικοδόμηση ενός ακόμη εμπορικού κέντρου. Την αρχή των διαδηλώσεων έκαναν μερικοί πολεοδόμοι και περιβαλλοντολόγοι για να προστατέψουν τα δέντρα του πάρκου, όμως σύντομα η διαδήλωση πήρε μαζική μορφή συγκεντρώνοντας χιλιάδες πολίτες απογοητευμένους από τον συντηρητισμό της κυβέρνησης του ισλαμιστή πρωθυπουργούΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
ΒΗΜΑ

ΑΠΟhttp://infognomonpolitics.blogspot.gr

«ΚΟΜΜΑ ΓΚΕΖΙ» ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

GEZI-2

Πολιτικό κόμμα το οποίο ονόμασε «Κόμμα Γκεζί» ίδρυσαν Τούρκοι μουσικοί και καλλιτέχνες. «Θέλουμε όλοι να ζήσουμε σε μια δημοκρατική χώρα. Για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας κατεβήκαμε στους δρόμους και χάσαμε ζωές. Καιρός είναι τώρα να μπούμε στο κοινοβούλιο», τονίζουν οι ηγέτες του νέου κινήματος σε ανακοίνωσή τους η οποία δημοσιεύθηκε στη σελίδα τους στο Facebook.

Υπενθυμίζεται ότι Γκεζί λέγεται το πάρκο της Κωνσταντινούπολης, η καταστροφή του οποίου είχε ως αντίδραση τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που προκάλεσαν τις συγκρούσεις του περασμένου Ιουνίου στην Τουρκία.

Διαβάστε σχετικά με τις διαδηλώσεις στην Τουρκία

Επικεφαλής του κόμματος, το οποίο καταχωρήθηκε επισήμως την 1η Οκτωβρίου στο τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών, ανέλαβε ο 37χρονος κιθαρίστας και συνθέτης Τζεμ Κιοκσάλ. Το κίνημα έχει την πρόθεση να κατεβάσει υποψηφίους στις βουλευτικές εκλογές του 2015 με τη φιλοδοξία να αναθεωρήσει το Σύνταγμα για να το κάνει «πιο δημοκρατικό».

ΑΠΟhttp://tvxs.gr