Ετικέτες

,

Τρεις υποθέσεις συλληφθέντων, ο ένας ανήλικος

TOYRKIA-DIADHLOSEIS

Τριπλή καταδίκη σε βάρος της Τουρκίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για κακομεταχείριση και βασανιστήρια συλληφθέντων.
Το ΕΔΑΔ έδωσε στη δημοσιότητα τις αποφάσεις του για τρεις υποθέσεις που αφορούσαν βασανισμούς και κακομεταχείριση συλληφθέντων από τις αστυνομικές αρχές, περιλαμβανομένου ενός προσώπου το οποίο ήταν ανήλικο όταν είχε συμβεί το επεισόδιο.

Στην περίπτωση του 38χρονου σήμερα Μεσούτ Ντενίζ, ο οποίος βρίσκεται ακόμη κρατούμενος στις φυλακές Σιντζάν, η Τουρκία καταδικάστηκε για παραβίαση των διατάξεων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση εξαιτίας των ακραίων βασανιστηρίων που υπέστη ο ενάγων και υποχρεώθηκε να του καταβάλλει 20.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Μετά τη σύλληψή του στις 5 Οκτωβρίου 1999 και κατά τη διάρκεια της κράτησής του σε αστυνομικό τμήμα, ο Ντενίζ υπέστη ηλεκτροσόκ και κρέμασμα από τα χέρια ενώ, ύστερα από την οδυνηρή συστροφή του πέους του από τους βασανιστές του, υποχρεώθηκε να κοιμηθεί γυμνός πάνω σε παγωμένη επιφάνεια.

Ύστερα από τις καταγγελίες του, η Εισαγγελία της Τουρκίας ξεκίνησε έρευνα στο πλαίσιο της οποίας ασκήθηκε δίωξη σε βάρος ενός αστυνομικού που προσήχθη σε δίκη και αθωώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2007. Τα τουρκικά δικαστήρια αρνήθηκαν να εξετάσουν την έφεση κατά της απόφασης αθώωσης του βασανιστή του και ο Ντενίζ προσέφυγε στο ΕΔΑΔ, που τον δικαίωσε.

Στην περίπτωση του Τζινεΐτ Ερτούς, που συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές στις 22 Μαρτίου 2008, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και υπέστη κακομεταχείριση ενώ ήταν μόλις 15 ετών, το Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία για κακομεταχείριση και απάνθρωπη συμπεριφορά και την υποχρέωσε να καταβάλλει στον ενάγοντα 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Εναντίον του Ερτούς είχε ασκηθεί δίωξη για συμμετοχή σε παράνομη διαδήλωση τον Μάιο του 2008, αλλά τον Ιούνιο του 2010 αθωώθηκε λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Οι γονείς του Ερτούς όμως υπέβαλλαν μήνυση σε βάρος ενός αστυνομικού ο οποίος, όπως καταγράφηκε καθαρά σε βίντεο που προσκόμισαν στις δικαστικές αρχές, είχε στρίψει βάναυσα το χέρι του νεαρού πίσω από την πλάτη του και τον είχε καθηλώσει, κλαίγοντας, στο οδόστρωμα. Οι δικαστικές αρχές της Τουρκίας αρνήθηκαν να εξετάσουν την μήνυση και την αγωγή του και κατόπιν ο Ερτούς προσέφυγε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο δικαιώθηκε.

Τέλος, στην περίπτωση του Καμουράν Τουζούν, που συνελήφθη κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης μέσα στο σπίτι του, στο πλαίσιο έρευνας για ναρκωτικά, η Τουρκία καταδικάσθηκε για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη δίκη και υποχρεώθηκε να καταβάλλει στον ενάγοντα 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη και να πληρώσει και 1.500 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Το Δικαστήριο, με την απόφαση του, αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς του Τουζούν ότι, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής εφόδου στο σπίτι του, υπέστη άγριο ξυλοδαρμό και τραυματίσθηκε σοβαρά.
ΒΗΜΑ

ΑΠΟ:http://infognomonpolitics.blogspot.gr

Advertisements