Ετικέτες

ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Προχωρημένα πράγματα. Μέχρι και μηχανή μετρήματος χαρτονομισμάτων είχε ο συλληφθείς γιος του υπουργού Εσωτερικών!

Σχετικά άρθρα:
Τα νέα από πολεμικό μέτωπο Ερντογάν-Γκιουλέν και η τύχη του αγωγού μεταφοράς του φυσικού αερίου της Κύπρου
Η μετάλλαξη του Ερντογάν!
Διαβάζουμε από την Καθημερινή
Τουρκία: Μίζες εκατομμυρίων σε κουτιά παπουτσιών
Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «βρώμικο σχέδιο» την εισαγγελική έρευνα και «συμμορία» όσους μετέχουν στην όλη επιχείρηση.
Μέσα σε κουτιά υποδημάτων διακινούνταν τα εκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν σε υπουργούς και στο διοικητή της κρατικής τράπεζας Χάλκμπανκ, σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελίας που διέρρευσαν σήμερα, ενώ η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «βρώμικο σχέδιο» την εισαγγελική έρευνα και «συμμορία» όσους μετέχουν στην όλη επιχείρηση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός χτες το βράδυ χαρακτήρισε «βρώμικο σχέδιο» την επιχείρηση και είπε πως, «εάν επί 14 μήνες πραγματοποιούνται παρακολουθήσεις δίχως να ενημερώνονται οι ανώτεροι, τότε αυτό είναι ένα είδος πολιτικού σχεδιασμού που δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα είδος συμμορίας διεθνών διαστάσεων με εσωτερικά παρακλάδια». Είπε επίσης ότι «έκαναν ένα βήμα με τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη και απέτυχαν. Τώρα κάνουν άλλο ένα βήμα και ρίχνουν λάσπη».

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς, όσο και ο πρωθυπουργός ανέφεραν χτες ότι οι έρευνες περί διαφθοράς θα προχωρήσουν μέχρι τέλους. Ωστόσο έχει προκαλέσει ερωτηματικά το γεγονός ότι η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ταυτόχρονα αυτούς που προχώρησαν στις έρευνες «κράτος εν κράτει» και «συμμορία», η οποία μάλιστα, όπως είπε ο Ερντογάν, «θα αποκαλυφθεί και θα αντιμετωπιστεί».

Ήδη έχουν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους 11 διοικητές στην ασφάλεια Κωνσταντινούπολης, 18 διοικητές στην ασφάλεια ‘Αγκυρας και 4 διοικητές στην ασφάλεια Σμύρνης.

Διατυπώνονται ερωτήματα για το ενδεχόμενο της παρεμπόδισης της εισαγγελικής έρευνας και της απόκρυψης στοιχείων. Ίσως για το λόγο αυτό, ο σημερινός τουρκικός Τύπος είναι γεμάτος από πολλά στοιχεία που, όπως σημειώνουν τα ρεπορτάζ, διαθέτει η εισαγγελία και στρέφονται εναντίον υπουργών. Οι εφημερίδες που δημοσιεύουν σήμερα τα στοιχεία αυτά πρόσκεινται στο θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, αλλά και στον ευρύτερο αντιπολιτευτικό χώρο.

Η προσκείμενη στον Γκιουλέν εφημερίδα «Ταράφ» γράφει ότι η εισαγγελία διαθέτει, έπειτα από παρακολούθηση, τηλεφωνική συνομιλία του γιου του υπουργού Εσωτερικών με τον πατέρα του στην οποία ο δεύτερος προειδοποιεί τον πρώτο για το ενδεχόμενο να παρακολουθείται το τηλέφωνό του. Η εφημερίδα κάνει λόγο για στοιχεία που ενοχοποιούν τους υπουργούς Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς και υποστηρίζει ότι ο Μπαγίς δωροδοκήθηκε με 1,5 εκατ. δολάρια τα οποία του παραδόθηκαν μέσα σε κουτιά υποδημάτων.

Η προσκείμενη στον κεμαλιστικό αντιπολιτευτικό χώρο εφημερίδα «Σοζτζού» δημοσιεύει δύο φωτογραφίες του κεντρικού προσώπου της υπόθεσης επιχειρηματία Ρεζά Ζαράφ καθώς εισέρχεται και εξέρχεται από το γραφείο του Μπαγίς στην Κωνσταντινούπολη, δηλαδή από τα γραφεία του υπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Ορτάκιοϊ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται, ο Ζαράφ δωροδόκησε τον Μπαγίς με αντάλλαγμα να πάρουν τουρκική ιθαγένεια, αλλά και θεωρήσεις και άδειες παραμονής ευρωπαϊκών χωρών, συγγενικά του πρόσωπα και άλλα άτομα του περιβάλλοντός του.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν (DHA) μετέδωσε σήμερα την πληροφορία ότι χτες το βράδυ η εισαγγελία έστειλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης αίτηση για την άρση της ασυλίας τεσσάρων υπουργών, δηλαδή των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Στις 11.30 το πρωΐ ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί στο προεδρικό μέγαρο με τον πρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Τι λένε κυβερνητικά στελέχη

Την ίδια ώρα, σε καταγγελία εναντίον όσων παραβιάζουν τη μυστικότητα της εισαγγελικής έρευνας σχετικά με την υπόθεση της διαφθοράς προέβη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει λόγο για σχέδιο που στρέφεται εναντίον της.

Ο Μποζντάγ μιλώντας σήμερα στην επιτροπή Δικαιοσύνης της τουρκικής εθνοσυνέλευσης είπε πως «παρά τη μυστικότητα της εισαγγελικής έρευνας και τη στιγμή που κι εμείς ως κυβέρνηση δεν διαθέτουμε καμιά πληροφορία, βλέπουμε ότι τα μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν στοιχεία από την έρευνα» και προχώρησε στην καταγγελία «όσων παραβιάζουν τη μυστικότητα, είτε είναι εισαγγελείς, είτε γραμματείς, είτε αστυνομικοί».

Ο Μπεσίρ Αταλάϊ, επίσης αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι «TGRT» είπε ότι «δεν πρόκειται να αμαυρώσουμε το όνομά του κόμματός μας, αλλά ούτε και θα επιτρέψουμε δραστηριότητες που σχεδιάζονται στο εξωτερικό και αποσκοπούν στην παρεμπόδιση του κόμματός μας».

Ο Αταλάϊ έκανε λόγο για λαϊκή βούληση τονίζοντας «ας προσφύγουν στην κάλπη για να κυβερνήσουν τη χώρα».

«Σε εκλογικές περιόδους, κάποιοι κύκλοι και κοινότητες προβαίνουν σε ενέργειες οι οποίες μένουν στο αέρα. Εμείς θα κερδίζουμε πάντα αν συνεχίσουμε στο σωστό δρόμο και σε αυτόν της δικαιοσύνης. Για το λόγο αυτό, όσοι κάνουν αυτά τα πράγματα θα ζημιωθούν πολύ».

Σημειώνεται ότι ένα σημαντικό επιχείρημα που προβάλλουν τα κυβερνητικά στελέχη από χτες είναι το γεγονός ότι οι αστυνομικοί που μετείχαν στην εισαγγελική έρευνα, δεν ενημέρωσαν τους ανώτερούς τους αστυνομικούς και κατά συνέπεια δεν ενημερώθηκαν και οι υπουργοί.

Η τουρκική ποινική δικονομία δεν προβλέπει θεσμό δικαστικής αστυνομίας. Τέτοια καθήκοντα ασκούν αστυνομικοί (όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα).

Ο σχετικός νόμος (5271/2004) αναφέρει ότι «οι σχετικές με την εισαγγελική έρευνα πράξεις πραγματοποιούνται από τη δικαστική αστυνομία με τις εντολές και οδηγίες του εισαγγελέα. Οι δικαστικοί αστυνομικοί εκτελούν τις σχετικές με τα δικαστικά καθήκοντα εντολές του εισαγγελέα. Στα καθήκοντα πέραν των δικαστικών, ο δικαστικός αστυνομικός τελεί υπό τις εντολές των ανωτέρων του».

Με βάση τις διατάξεις αυτές αντιπολιτευτικά χείλη στην Τουρκία υποστηρίζουν ότι «θα ήταν αδίκημα αν οι αστυνομικοί που μετέχουν στην εισαγγελική έρευνα ενημέρωναν τους αστυνομικούς τους προϊσταμένους σχετικά με την έρευνα».

Τέλος το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι «FOX» μετέδωσε την πληροφορία ότι οι εισαγγελείς που πραγματοποιούν την έρευνα για τις τρεις υποθέσεις, είχαν καταγράψει, όπως είναι υποχρεωμένοι να κάνουν, την έναρξη των τριών ερευνών στο κρατικό δικαστικό ηλεκτρονικό σύστημα (UYAP) με τους αριθμούς 50690/2012, 125043/2012 και 120653/2012.

Πηγή: AΠE-MΠΕ

ΑΠΟhttp://infognomonpolitics.blogspot.gr

Advertisements