Ετικέτες

, ,

DIMITRIOS AMERIKHS

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τις πρόσφατες αναφορές ορισμένων Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με την πρόθεση να μετατρέψουν την Αγία Σοφία, (τον ιστορικό και μεγαλοπρεπή Ορθόδοξο Χριστιανικό Καθεδρικό Ναό του 6ου αιώνος, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως ) από μουσείο σε εν ενεργεία μουσουλμανικό τέμενος.

Ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να εκληφθεί ως έκφραση μιας εντονοποιημένης κρατικής τακτικής εξισλαμισμού που προκαλεί την εξάλειψη της δισχιλιετούς παρουσίας του Χριστιανισμού από τα εδάφη της προελεύσεως του.

Την σημασία της Αγίας Σοφίας, ως θρησκευτικού χώρου και ως παγκοσμίως αναγνωρισμένου συμβόλου διαπολιτισμικού σεβασμού και ιερού κάλλους αντανακλά ο χαρακτηρισμός της Αγίας Σοφίας από την UNESCO το 1985 ως χώρου και μνημείου παγκοσμίου κληρονομιάς.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δήλωσε: «Αν οποιαδήποτε αλλαγή συμβεί που να μεταβάλλει την παρούσα χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείου, τότε η Τουρκική Κυβέρνηση θα πρέπει να επιτρέψει να λειτουργήσει η Αγία Σοφία όπως αρχικά προορίζονταν και όπως λειτούργησε για σχεδόν χίλια χρόνια, ως χριστιανικός ναός και όχι ως τέμενος».

ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

Την έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής στην Νέα Υόρκη επισκέφθηκαν σήμερα το απόγευμα παιδιά των νεολαιών των ποντιακών συλλόγων «Πόντος» του Norwalk, Κονέκτικατ και «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης και έψαλλαν τα ποντιακά κάλαντα στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο. Με την ευκαιρία της επισκέψεως όμως, χόρεψαν και δυο παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς με ιδιαίτερη ζωντάνια και εκφραστικότητα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος μαζί με τις ευχές και τις ευλογίες του για τα Χριστούγεννα ευχαρίστησε πολύ τα παιδιά και τους συλλόγους που εκπροσωπούν, και τους συνεχάρη για την αρτιότητα του τραγουδιού και του χορού αλλά και για την διατήρηση των πατροπαράδοτων ηθών και εθίμων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

ΠΗΓΗhttp://mignatiou.com

Advertisements