Ετικέτες

,

ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ

Recep Tayyip Erdogan

Νέο ρήγμα στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ έχει προκληθεί με αφορμή την υπόθεση των ερευνών και συλλήψεων για διαφθορά. Μια υπόθεση η οποία φτάνει στην καρδιά της κυβέρνησης Ερντογάν και έχει προκαλέσει την αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος κάνει λόγο για συνωμοσία και απαντά με τον «αποκεφαλισμό» της αστυνομίας.

Ως προς την αμερικανοτουρκική διάσταση, πάντως, έχει ως σημείο αναφοράς τον Αμερικανό πρεσβευτή στην ‘Αγκυρα, Φράνσις Ρικιαρντιόνε. «Θα πρέπει με διαφάνεια να αντιμετωπιστούν οι ισχυρισμοί περί διαφθοράς», είχε πει πριν από μερικές μέρες ο πρεσβευτής στη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ωστόσο, φιλοκυβερνητικές εφημερίδες ισχυρίστηκαν χτες ότι ο Ρικιαρντιόνε, σε συνάντηση που είχε με πρεσβευτές χωρών μελών της ΕΕ στην ‘Αγκυρα, είπε πως «είχαμε ζητήσει από την Τουρκία να διακοπούν οι σχέσεις της Χάλκμπανκ με το Ιράν και δεν μας άκουσαν. Τώρα παρακολουθείτε την πτώση μιας αυτοκρατορίας».

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα αυτά, ο Ερντογάν είπε χθες πως «οι πρεσβευτές προβαίνουν σε προβοκατόρικες ενέργειες. Απευθύνομαι σε αυτούς. Δεν ήμαστε υποχρεωμένοι να σας κρατάμε στη χώρα μας». ‘Αμεση ήταν η απάντηση της αμερικανικής πρεσβείας η οποία ανέφερε ότι «τα
δημοσιεύματα είναι πέρα για πέρα ψευδή» και ότι «δεν υπήρξε συνάντηση με Ευρωπαίους πρεσβευτές». Στην ανακοίνωση υπογραμμίστηκε επίσης ότι «δεν πρέπει να διακινδυνεύει κανείς τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις με τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς». Στη συνέχεια το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως ήταν πειστική η ανακοίνωση της πρεσβείας και πως δεν συντρέχει λόγος να κληθεί ο Ρικιαρντιόνε στο υπουργείο.
Στο μεταξύ, κλιμακώνεται και ο «πόλεμος» μεταξύ του Ερντογάν και του Φετχουλάχ Γκιουλέν, ηγέτη ισχυρού θρησκευτικού τάγματος ο οποίος βρίσκεται από το 1999 στις ΗΠΑ. Ο Γκιουλέν βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης και κατηγορείται ότι οργάνωσε την όλη επιχείρηση περί διαφθοράς με τη δύναμη που διαθέτει στο δικαστικό σώμα και στην Ασφάλεια. Ειδικά στην Ασφάλεια η κυβέρνηση ξηλώνει εδώ και μέρες τους αξιωματικούς που φέρονται να είναι προσκείμενοι στον Γκιουλέν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, σε ομιλίες που έκανε χτες στο Ορντού του Πόντου, είπε, αναφερόμενος ξεκάθαρα στο τάγμα του Γκιουλέν ότι «εσείς που επιθυμείτε να έχετε μια παράλληλη προς το κράτος κατάσταση και έχετε διεισδύσει στα κρατικά όργανα, να ξέρετε ότι θα μπούμε στα κρησφύγετά σας, θα σας κάνουμε φύλλο και φτερά, και θα αποκαλύψουμε τις συμμορίες αυτές που φωλιάζουν στους κόλπους του κράτους. Όπως αντιμετωπίσαμε μέχρι σήμερα τις συμμορίες, έτσι θα αντιμετωπίσουμε και τις οργανώσεις που κάνουν εργολαβίες για διεθνή κέντρα».
Σκληρή ήταν και η απάντηση του Γκιουλέν. «Εάν υπάρχει ακόμη και ένα κομμάτι σιτάρι του δημοσίου που κάποιοι έχουν σφετεριστεί και κάποιοι κάνουν τα στραβά μάτια, αυτό σημαίνει ότι κι αυτοί έχουν κοινή πορεία με τους κλέφτες», είπε και τόνισε πως «όσοι παραβλέπουν τον κλέφτη και στρέφονται εναντίον αυτών που αποκάλυψαν τον κλέφτη, ο Θεός να τους γκρεμίσει και να τους κάψει το σπίτι».
Στο μεταξύ, σήμερα αποπέμφθηκαν άλλα 25 στελέχη της αστυνομίας που θεωρήθηκαν υπεύθυνα για τις πράξεις κατά της κυβέρνησης. Επίσης, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, δεν θα μπορούν στο εξής να εισέρχονται στο χώρο της Ασφάλειας Κωνσταντινούπολης οι δημοσιογράφοι. Επίσης, χθες, δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης αιφνίδια αλλαγή στον κανονισμό περί δικαστικής αστυνομίας. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι αστυνομικοί που παίρνουν μέρος σε εισαγγελικές έρευνες οι οποίες είναι μυστικές, θα υποχρεούνται να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους
στην Ασφάλεια, ενώ μέχρι σήμερα τελούσαν υπό τις εντολές αποκλειστικά του εισαγγελέα που πραγματοποιεί την έρευνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν προφυλακιστεί 14 άτομα από τα συνολικά 71 που είχαν
προσαχθεί. Μεταξύ των προφυλακισμένων είναι οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας, ο διοικητής της κρατικής τράπεζας «Χάλκμπανκ» και ο ιρανικής καταγωγής επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράφ.
Τέλος, μια ακόμη ενδιαφέρουσα διάσταση που θα προκαλέσει πρόσθετο πονοκέφαλο στα αμερικανοτουρκικά, αν ευσταθεί, είναι η πληροφορία που μετέδωσε στην ιστοσελίδα της η αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ» ότι το τηλεοπτικό κανάλι των «Αδελφών Μουσουλμάνων» που φέρει την ονομασία «Ραμπιά», εκπέμπει από την περασμένη Παρασκευή από την Τουρκία.
Ημερησία

ΑΠΟhttp://infognomonpolitics.blogspot.gr

Advertisements