Ετικέτες

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αναγορεύτηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2013, σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου από το Τμήμα περιβαλλοντικών Επιστημών σε μια ξεχωριστή τελετή στην οποία παρέστησαν πολλές προσωπικότητες της τουρκικής ακαδημαϊκής και πολιτικής κοινότητας καθώς και πολλοί Γενικοί Πρόξενοι από διάφορα προξενεία της Πόλης.

Στον εναρκτήριο λόγο της η πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Γκιουλάι Μπαρμπαρόσογλου σημείωσε «Σήμερα το πανεπιστήμιο μας ζει μια ιστορική στιγμή. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν αναγνωρίζεται μονάχα ως ένας προεξέχων πνευματικός ηγέτης αλλά και ως ένας άοκνος υπερασπιστής της οικολογίας και του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, υπήρξε πρωτοπόρος στα θέματα περιβάλλοντος στη χώρα μας εμβαθύνοντας την προβληματική γύρω από τα παγκόσμια περιβαλλοντικά ζητήματα. Τέλος,  η συμβολή του για το πανεπιστήμιο μας στην αλληλογνωριμία με την ευρύτερη πλειοψηφική κοινωνία ως προσωπικότητας με διαφορετική  εθνοθρησκευτική ταυτότητα προερχόμενου από άλλη κοινωνική ομάδα ήταν βαρύνουσας σημασίας για στη δημιουργία διαλόγου και κατανόησης». Ενώ στο τέλος είπε «Η αποδοχή της πρότασης μας να αναγορευτεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε επίτιμο διδάκτορα του πανεπιστημίου μας μας κάνει υπερήφανους και μας τιμά ιδιαιτέρως» .

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά τη δική του ομιλία αναφέρθηκε στην ξεχωριστή θέση που κατέχει αυτή η αναγόρευση από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου για τον ίδιο, την κοινότητα και τον χριστιανικό κόσμο ευχαριστώντας πολύ για την ιδιαίτερη τιμή και την εκτίμηση που έδειξε το πανεπιστήμιο στο πρόσωπό Του. Στη συνέχεια αναφερόμενος στη δράση εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον τομέα του περιβάλλοντος μέχρι σήμερα πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν, με πιο εντατικό ρυθμό και στο μέλλον, ανακοινώνοντας την ίδρυση Κέντρου Περιβάλλοντος το οποίο θα στεγαστεί στο ορφανοτροφείο της Πριγκήπου. Τελειώνοντας, εξέφρασε την ευαρέσκεια Του για την στάση του Πανεπιστημίου να χρησιμοποιήσει τον τίτλο «Οικουμενικός» παρά τις αρνητικές και ετερόκλητες δυνάμεις στη χώρα που προσπαθούν να χτίσουν μια σουνιτική πολιτική ατζέντα.

ΠΗΓΗhttp://www.rumvader.org

Advertisements