Ετικέτες

, ,

TOYRKIA - EDAD

Με δύο καταδίκες για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, “φιλοδώρησε” σήμερα την Τουρκία το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δικαιώνοντας, παράλληλα, τους υπευθύνους του διμηνιαίου περιοδικού  «Dema Nu» και της ημερήσιας εφημερίδας «The Universal», που είχαν δημοσιεύσει ρεπορτάζ και άρθρα τα οποία αφορούσαν το ΡΚΚ, που θεωρείται παράνομο στην Τουρκία.
Η πρώτη υπόθεση αφορούσε την διπλή προσφυγή των Ασλάν και Σεζεν κατά Τουρκίας, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί από τις τουρκικές αρχές επειδή δημοσίευσαν στο διμηνιαίο περιοδικό «Dema Nu», ρεπορτάζ για συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην νοτιοανατολική Τουρκία, μεταξύ του τουρκικού στρατού και του ΡΚΚ.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, οι υπεύθυνοι έκδοσης του περιοδικού καταδικάσθηκαν με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο της Τουρκίας, υποχρεώθηκαν να καταβάλουν πρόστιμα και η κυκλοφορία του περιοδικού απαγορεύθηκε προσωρινά.
Εκδικάζοντας τις προσφυγές τους, το Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και την υποχρέωσε να καταβάλλει 3.420 ευρώ, ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και 1.500 ευρώ για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων.
Στην δεύτερη υπόθεση, όπου οι προσφεύγοντες Αχμέτ Σαμί Μπέλεκ και Ισμαήλ Μουζαφέρ Γιοζκούρτ, εκπρόσωποι της ημερήσιας εφημερίδας «The Universal» με έδρα την Κωνσταντινούπολη, διαμαρτύρονταν για παραβίαση της ελευθερίας στον Τύπο, το Δικαστήριο καταδίκασε επίσης την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης αλλά και για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη.
Η εφημερίδα «The Universal», στο διάστημα 11 Μαρτίου 2004- 26 Φεβρουαρίου 2005, είχε δημοσιεύσει σειρά άρθρων, τα οποία βασίζονταν σε δηλώσεις εκπροσώπων του κόμματος ΡΚΚ, το οποίο θεωρείται παράνομο στην Τουρκία.
Καταδικάστηκαν με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο και υποχρεώθηκαν να πληρώσουν πρόστιμο 2.000 τούρκικες λίρες, ενώ δεν έγινε δεκτό το αίτημα τους για αναίρεση των σχετικών αποφάσεων.
Το Δικαστήριο έκρινε βάσιμες τις προσφυγές και στις έξι περιπτώσεις, όπου οι τουρκικές αρχές είχαν επιβάλει πρόστιμα και απαγορεύσεις των δημοσιεύσεων, καταδίκασε την Τουρκία για πολλαπλή παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και την υποχρέωσε να καταβάλει συνολική αποζημίωση στου Μπέλεκ και Γιοζκούρτ, η οποία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.
Πηγή: Newzup

ΑΠΟhttp://infognomonpolitics.blogspot.gr

Advertisements