Ετικέτες

,

BARTHOLOMAIOS - SISLI

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Κολλεγίου Αθηνών παρουσιάστηκε χθες παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμου καθώς και πλήθος φορέων, η ταινίαγια το κοιμητήριο της Κοινότητας Σατυροδρομίου στο Σισλί «Τότε οι νεκροί πεθαίνουνε, όταν τους λησμονάνε»σε σκηνοθεσία της Αγγελική Αριστομενοπούλου, παραγωγής του White Room ενδεδυμένη με τη μουσική του Μίμη Πλέσσα.

Στη συγκινητική εκδήλωση  που ήταν αφιερωμένη στο ολοζώντανο μουσείο γλυπτικής και αρχιτεκτονικής του ελληνορθοδόξου κοιμητηρίου του Σισλί , την οποία παρουσίασε η δημοσιογράφος Σία Κοσσιώνη,  τους παρόντες καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών, ενώ  χαιρετισμό απήυθυνε ο πρόεδρος της Κοινότητας Σταυροδρομίου, υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιήθηκε η ταινία, κ. Γιώργος Παπαλιάρης, ο εκπρόσωπος των μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων στην Τουρκία κ. Λάκης Βίγκας, ο μουσικοσυνθέτης κ. Μίμης Πλέσσας καθώς και η ψυχή αυτής της προσπάθειας κ. Νίκος Μιχαηλίδης.

BARTHOLOMAIOS - SISLI - 2

«Τα κοιμητήρια δεν είναι τόποι σιωπής αλλά μάρτυρες πεπραγμένων. Ομιλούν, δεν σιωπούν» είπε ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συμπληρώνοντας ότι η προστασία του είναι χρέος μας διότι είναι αδύνατον να διαγράψουμε τους πατέρες μας και να αποκοπούμε από τις ρίζες μας.

Ο κ. Μιχαηλίδης, εμπνευστής της ταινίας πρόσθεσε «Το Σισλι ειναι το μεγαλυτερο Ελληνορθοδοξο κοιμητηριο της Τουρκιας Ειναι ενα απο τα φαντασμαγορικοτερα νεκροταφεια της Ευρωπης. Τα μνημεια  του  μπορουμε να πουμε οτι ειναι εφαμιλλα ισως και ανωτερα και αυτου ακομα,  ανα των κοσμο γνωστου νεκροταφειου του Παρισιου Περ λα Σεζ. Η διατηρηση του, ειναι ουσιωδης , δειχνει το επιπεδο του πολιτισμου μας, ειναι η πολιτισμικη μας κληρονομια καθως και σημαντικη προυποθεση για την επιβιωση της ομογενειας μας. Έτσι, θα μπορεσουμε  τα μνημεια αυτα  να τα διασωσουμε σαν στοιχειο της πολιτισμικης μας κληρονομιας  προβαλλοντας τα ως ενα ιδιαιτερο αξιοθεατο της Πολης. Ένας από τους τρόπους προβολης του Κοιμητηριου ήταν και η δημιουργία ενος ντοκυμαντέρ».

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας του Πέρα κ. Παπαλιάρης είπε «Το νεκροταφείο του Σισλί είναι κληρονομία όλης της Ρωμιοσύνης, όμως για εμάς που είμαστε οι διαχειριστές και οι χρήστες του χώρου η σημερινή ημέρα είναι ακόμα πιο σημαντική συμβολικά και συναισθηματικά. Επιτρέψατέ μου λοιπόν μια πιο προσωπική αναφορά: Τη μεγάλη σημασία του κοιμητηρίου για την ορθόξοξη κληρονομία μου την δίδαξε ο Παναγιώτατος, όταν ανέλαβα για πρώτη φορά ως Πρόεδρος την διοίκηση της Κοινότητας.» και συνέχισε «Οι εργασίες διάσωσης άρχισαν πριν από 4 χρόνια. Οι τάφοι άρχισαν να επισκευάζονται και να αναστηλώνονται ένας ένας. Ήταν εξαρχής σαφές πως  για να γίνει σωστά η δουλειά χρειαζόταν χρόνος και χρήμα, υπομονή και δουλειά από ειδικούς. Τα συνεργεία που δούλεψαν ήταν έμπειρα. Οι τεχνίτες που χρησιμοποιήσαμε από την Κωνσταντινούπολη είχαν εμπειρία και γνώσεις από παρόμοιες συντηρήσεις στο ανάκτορο του Τοπκαπί, ενώ σε αντίστοιχο επίπεδο ήταν και τα  ειδικά συνεργεία που ήρθαν από  την Αθήνα.»

Τέλος, ο κ. Λάκης Βίγκας τόνισε «Αναδύονται τώρα νέες δυναμικές,  Επεξεργαζόμαστε λύσεις. Δρούμε όλο και λιγότερο ατομικά, όλο και περισσότερο συλλογικά. Πιο πολύ ακόμη, γνωρίζουμε  από πού προερχόμαστε και έχουμε συνείδηση της ιστορικής παρακαταθήκης της οποίας είμαστε φορείς. Είναι, κατά τη γνώμη μου, στο πλαίσιο αυτό, που σήμερα η Ομογένεια της Πόλης βρίσκεται, εδώ, στον φιλόξενο χώρο του Κολλεγίου Αθηνών για να σας παρουσιάσει το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης σαράντα ταφικών μνημείων στο νεκροταφείο του Σισλί.  Κοιτώντας τα μνημεία αυτά δεν έχει κανείς αμφιβολία πως οι μάστορες που τα έφτιαξαν εμπνεύστηκαν από την τέχνη και τον πολιτισμό της αρχαίας και της νεότερης Ελλάδας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση της συντήρησης και αποκατάστασης 40 ταφικών μνημείων στο κοιμητήριο του Σισλί της Πόλης, ενός σημαντικού έργου που ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια η Κοινότητα Σταυροδρομίου της Πόλης.

Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας

ΠΗΓΗhttp://www.rumvader.org