Ετικέτες

,

Το 60% συμφωνεί ακόμη και με την απαγόρευση της χρήσης του Διαδικτύου
TOYRKIA - KOINONIA
Δεν μπορεί η Τουρκία να υπερηφανεύεται για το πολιτιστικό επίπεδο του λαού της, παρ’ όλα τα φεστιβάλ κινηματογράφου που κατά σύστημα οργανώνει, τις μετακλήσεις από το εξωτερικό θεατρικών συγκροτημάτων, συμφωνικών ορχηστρών και καλλιτεχνών διεθνούς κύρους.
Μια δημοσκόπηση  στις επτά περισσότερο οικονομικά αναπτυγμένες επαρχίες της σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 14 ετών έδειξε, μεταξύ άλλων, ότι μόλις ένα 4% έχει παρακολουθήσει παραστάσεις όπερας είτε μπαλέτου, ότι οι οκτώ στους δέκα Τούρκοι ουδέποτε πήγαν σε θέατρο, ότι σχεδόν οι επτά στους δέκα δεν χρησιμοποιούν κομπιούτερ και ότι περισσότεροι από τους εννέα στους δέκα Τούρκοι ουδέποτε ταξίδεψαν στο εξωτερικό.
Αλλά και στον δημοκρατικό «ενθουσιασμό» τους υστερούν, όπως αποκάλυψε η δημοσκόπηση του Ipsos KMG Research Co. η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 5 Ιανουαρίου. Έξη στους δέκα Τούρκοι δεν θα είχαν αντίρρηση στην επιβολή λογοκρισίας στα μέσα ενημέρωσης και στον Τύπο και ακόμη περισσότεροι (61%) θα ήθελαν να απαγορευθεί η χρήση του Διαδικτύου.

Υπενθυμίζεται ότι 40 και πλέον Τούρκοι δημοσιογράφοι κρατούνται σε φυλακές, περισσότεροι από δέκα απολύθηκαν από τις εφημερίδες και την τηλεόραση τους τελευταίους μήνες, ότι πέντε δημοσιογράφοι απελαθηκαν–μεταξύ αυτών ένας ξενος–και ότι μερικές χρηματικές ποινές που επιβάλλονται σε ιδιοκτήτες αντικυβερνητικών εντύπων είναι εξωφρενικές. Μαρτυρούν την πρόθεση της κυβέρνησης να διακόψει την έκδοση τους–τα πρόστιμα πολλές φορές ξεπερνούν και τα 100 εκατ. ευρώ.

Το 65% των τηλεθεατών παρακολουθεί μονό τις ειδήσεις, το 45 % απασχολείται με τα τηλεοπτικά παιγνίδια και το 77% των γυναικών βλέπει μονό «σαπουνόπερες». Το 73% ουδέποτε πήγε σε μουσική συναυλία, το 56% λέγει ότι δεν ακούει ποτέ μουσική, οι τρεις στους δέκα δεν ακούν ούτε ραδιόφωνο και το 56% δεν πήγε ποτέ σε κινηματογραφο.Το ποσοστό εκείνων που δεν διαβάζουν βιβλία φθάνει το 45% και ο ένας στους τρεις Τούρκους δεν διαβάζει ούτε εφημερίδα.
Μολονότι κοινωνικοί και φιλόξενοι μόνον οι 4 στους δέκα Τούρκοι κάνουν οικογενειακές επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς, το 38% δεν πήγε ποτέ με την οικογένεια του σε γευμα/δειπνο σε εστιατόριο, το 45 % δεν παίρνει καλοκαιρινή άδεια από την εργασία του και το 71% βεβαιώνει ότι είναι θρησκευόμενο. Οι έξη στις δέκα γυναίκες είπαν  ότι θέλουν να φορούν το κάλυμμα κεφαλής όταν βγαίνουν έξω από το σπίτι και το 46% των ανδρών θέλει οι γυναίκες τους να το φορούν.
Σε ερώτηση σχετικά με τη βια εναντίον γυναικών ο ένας στους 5 άνδρες απάντησε ότι δεν θα είχε αντίρρηση για ένα χαστούκι στο πρόσωπο της. Είναι ενδιαφέρον ότι και το 18% των γυναικών συμφωνεί. Σχεδόν οι επτά στους δέκα άνδρες υποστηρίζουν  ότι απαιτείται η άδεια ενός άνδρα για να βγει στο δρόμο μια γυναίκα αλλά και το 57%  των γυναικών της Τουρκιάς έχει την ίδια γνωμη.
ΒΗΜΑ

ΑΠΟhttp://infognomonpolitics.blogspot.gr